Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karamboly Ireny Ondrové

7. 11. 1906

Éra chátrání, éra Ireny Ondrové


        Též bych se s Vámi a Vašimi představami rád rozloučil .....

    Mozkové centrum firmy Baťa - rozehnáno před 63 lety. Mozkové centrum města - radniční orchestr pod taktovkou T. Bati, D. Čipery a F.L. Gahury? Ten samý osud jako baťovci (městská rada byla hromadně pozatýkána již 7. května 1945).

    Do konce roku 1946 dobrovolně i pod nátlakem opustilo město 13 tisíc kvalifikovaných lidí, prakticky čtvrtina obyvatel.

    Ne, ke zkáze již nepotřebujeme válečná dramata. Stačí nám pevně zapouzdřené radniční bratrstvo, prezentované vnějškově bizarními figurami modrých šíbrů Úlehly a Ondrové. Tlachálkem a pozérem, který z nevědomosti upřednostňoval krátkodeché zážitky osobní před koncepcí a historickými návaznostmi. Avšak paní Irena Ondrová představuje těžší kalibr.

    Megalomanskou představou pomníku Kongresového centra orá hluboké brázdy v systému fungování města, ochromuje finanční toky a nechává chátrat to, co ještě z původního i novodobějšího Zlína zbylo.

    Se špetičkou ekonomického uvažování přišla by naše starostka na to, že v uzavřeném prostoru s omezeným počtem obyvatel, zúženou a stagnující výrobní a terciální kapacitou a přidušenými perpektivami rozvoje se může uplatnit pouze určitá, ohraničená množina nadstavbových zařízení. Spojité nádoby nabídky a poptávky fungují i zde.

    Pokud naše nejvyšší městská soudružka prohlásí, že po zprovoznění Zlatého jabka/jablka se Velké kino nějak uživí, neví, co mele. Leda by v pozadí záměru radničního bratrstva bylo předání největšího biografu v zemi skupině ze Zlatého jabka.

    "Kongresové centrum" naštěstí nestojí. Ireně Ondrové uniklo (ono jí často něco uniká, v poslední době se o útěk pokoušejí celé městské čtvrti), že mohutný penězotok od Baťovy továrny směrem k městu již dávno ustal. Objekt neexistuje fyzicky, rozpočtově se nám vynořil celkem značný průšvih z nezajištěného financování výstavby a absence náplně činnosti.

    Filharmonie nám tam (snad) někdy zahraje.

    Mohli bychom také nechat zchátrat a spadnout Městské divadlo. Vždyť herci mohou pobíhat a pokřikovat i ve Velkém kině, Anebo naopak - shoďme Velké kino vraťme se k dědictví dřívějších primátorů a postavme na place parkoviště, benzínku nebo lidlovský kravínoid. Garážoid kauflandí se též připouští.

    Plánujeme nové "kaskády". Jako by dosavadní nestačila. Už vidím s. primátorku, jak dopravuje - za městské prostředky, pochopitelně - helikopterami zákazníky z jiných měst do nových restaurací a obchodů.

    Ptáte se proč helikopterami? Představivost Ireny Ondrové vyplodila sdělení, že ".... doprava v okolo Kaskády II. nezhoustne ani se nezkomplikuje, protože v objektu bude dostatek garáží". Ach, svatá prostoto - rád bych, abys přestala škodit.

29. únor 2008