Jdi na obsah Jdi na menu
 


Robert  OWEN

ZAHRADNÍ MĚSTO

 

    Lepší životní a pracovní podmínky znamenají větší výkonnost dělníka a tedy i větší zisk pro podnikatele. Spokojenější dělník, oceňující snahu podnikatele poskytnout mu vyšší životní standard, je zdrženlivější ve svých touhách za sociálními reformami.


Zálešná a II. etapa Jižních svahů

 

Ani velikolepým tvůrcům socialistické unifikace nepodařilo se zahradní charakter města zničit. Daří se tak až době nové, vypichující individuální dopravu a drancující souvislé plochy zeleně.

 

 

     ROBERT DALE OWEN (1801 - 1877) se stal nejznámějším z řady sociálních reformátorů, kteří v první polovině XIX. století v odpověď na brutalitu rané průmyslové, kapitalistické společnosti uvažovali o tom, jak nastolit spravedlivější společenské vztahy. Jako chudý obchodní příručí ziskal něco peněz, s nimiž začal v devatenácti letech podnikat, aby o pouhé dvě desetiletí později patřil k nejbohatším továrníkům v Anglii. Roku 1825 koupil v americké Indianě za 150 tisíc dolarů pozemky, na nichž před tím náboženský fanatik, německý přistěhovalec Georg Rapp založil a zase opustil osadu Harmonie, a svou komunitu v návaznosti pojmenoval Nová harmonie (New Harmony). Avšak ani jeho pokus o vybudování "racionální společnosti" se nezdařil, zejména proto, že osadníci trpěli (podle slov jeho syna) "chorobnou leností".

Owen pozemky o tři roky později zase prodal a vrátil se do Anglie, kde se věnoval publicistice a podpoře socialistických myšlenek.

Robert Dale Owen

   Robert Owen

Dle Toulky minulostí světa VIII., editio Zdeněk Volný, str. 100