Jdi na obsah Jdi na menu
 


Daniela Jungwirthová

nar. 7. května 1944 ve Vsetíně

 

(Pavel Novák, Zlínská architektura 1950 - 2000)

 

    

     Ing. arch. Daniela Jungwirthová vystudovala VUT FAST v Brně, obor architektura a stavba měst, specialisace průmyslové stavby. Studium ukončila v roce 1967. Její tvorbu ovlivnil brněnský funkcionalismus, zejména práce architektů Bohuslava Fuchse a Bedřicha Rozehnala. Pracovala v TOS Kuřim a ještě v roce 1967 přišla do gottwaldovského Centroprojektu, kde působila až do roku 1992. V tomto roce založila společně s manželem soukromý atelier, ve kterém působí dodnes.

 

     Profesní rozsah D.J. se rozprostírá do značné šíře - od urbanismu přes průmyslové stavby s užším zaměřením na energetické a ekologické objekty, ze staveb občanských zejména administrativní budovy až po interiery. Jejím pracovním krédem je: "Architektura představuje jediné umění, které nelze dělat v samizdatu."  Záliby - divadlo a film.

 

     Nejznámější zlínské realizace:

Mateřská škola na Santražinách a v ulici Kamenná, budova správy Radiokomunikací s prodejnou drogerie na ulici Vodní, budova Geoprůzkumu a inženýringu Centroprojektu v Lužkovicích, plynová výtopna ve Svitu a teplárna s fluidním kotlem tamtéž.

 

     Nejznámější mimozlínské stavby:

Výtopna závodu Textilana v Novém Městě pod Smrkem, administrativní budova Slovakotexu v Trenčíně, úpravna textilu a transformovna závodu Bytex v Hlinsku, výrobna lepidel ve Svitu Otrokovice, výrobna lepidel kožedělného kombinátu u Ulánbátaru v Mongolsku, závodní kuchyně, jídelna a telefonní ústředna závodu Gala v Prostějově, čistička odpadních vod ve Velkém Meziřící, spalovna odpadů Ekotermex ve Vyškově, teplárna v Bošanech (SR).

 

Spolu s manželem Ludvíkem:

Ryo Otrokovice, obchod s potravinami a barem v Napajedlích, Tiskárna české polygrafie Praha - Malešice, dostavba administrativní budovy Moraviapress v Břeclavi, dostavba a interiery Polygrafia Louky, devatenáct bytových jednotek na ul. Hluboká (Zlín), úpravy areálu DF Partner v Zádveřicích, průmyslový areál Kastek v Uherském Brodě, servis nápojových automatů Zlín - Paseky, řada rodinných domů a bytových interierů.

 

Výběr zastavovacích a objemových studií průmyslových závodů

Svit Gottwaldov (s arch. Přikrylem), Gala Prostějov, Zornica Nitranské Pravno, Oděvní závody Hlohovec, Bytex Hlinsko, Kazeto Přerov, ÚP Bučovice, JZD Slušovice - areál Spytihněv, Koželužna Súdán, Obuvnický závod v Havaně, vesnička pro pracovníky geoprůzkumu v Iráku (s arch. Přikrylem), hlavňové oddělení České zbrojovky v Uherském Brodě.

 

Studie a projekty:

Remisa lokomotiv, požární zbrojnice a centrální velkokapacitní kuchyně v gottwaldovském Svitu, rehabilitační centrum pro Svit ve Zlíně-Kostelci, městská sauna na Mokré, obchod Kaufland v Trnavě (SR), potravinová prodejna Plus v Holešově.

 

     Daniela Jungwirthová se dále zúčastnila několika architektonických soutěží, např. Gottwaldov - centrum, administrativní budova Slovakotexu v Trenčíně. Podílela se na výstavách Centroprojektu, zlínského regionu, jihomoravských architektek a na na výstavě arch. Zdeňka Plesníka. Vypracovala několik teoretických prací jako "Typisační směrnice závodního stravování" nebo "Technicko-hospodářské ukazatele výtopen". Publikovala četné články v odborném tisku.