Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ivan Přikryl

nar. 7. března 1940 ve Zlíně

 

(Pavel Novák, Zlínská architektura 1950 - 2000)

 

     Ing. arch. Ivan Přikryl se narodil ve Zlíně, kde také absolvoval základní a střední školu, ukončenou maturitou v roce 1957.  V témže roce začal studovat na Vysokém učení technickém v Brně, fakultu stavební, obor architekturu v atelieru profesora Antonína Kuriala. Studium ukončil v roce 1963 a nastoupil ve Zlínském Centroprojektu, kde pracoval až do odchodu do důchodu v roce 1990.

      Potom působil na volné noze. Za studií jej ovlivňoval, podobně jako celou jeho generaci, svou tvorbou Le Corbusier. Z českých architektů uznával práci Kamila Roškota. Později mu byl blízký svou rafinovanou jednoduchostí L. Kahn, inspirovala jej i tvorba Zdeňka Plesníka. Práce v Centroprojektu, kde vznikaly především plány průmyslových staveb, jej přivedla k racionálnímu přístupu k architektuře.

     Nikdy však nesklouznul k zjednodušování. Jeho práce si nesou vlastní filosofii, vyhraněný rukopis a překvapivé motivy, ozvláštňující někdy přísné a strohé kapotáže technologických zařízení. Utilitarita s prvky kumštu, tak by se dala stručně charakterisovati Přikrylova práce, která došla ocenění na mnoha přehlídkách a soutěžích. Za studie a realisace výrobních objektů pro obuvnický podnik Svit ve Zlíně, kde dlouhá léta představoval "dvorního architekta", obdržel tehdy nejvyšší československé ocenění za architekturu "Cena Josefa Havlíčka".

     Z hlavních Přikrylových realisací jmenujme především komplex budov č. 32 a 33 ve zlínském Svitu, koželužnu a energetické centrum pro Svit Otrokovice, konfekční závod Otavan v Táboře, sklady firem Exico a Napo ve slovenském Partizánskem, administrativní budovu a výzkumný ústav tamtéž, konfekční závod Trikota v Šale, pletařský a konfekční závod Pleta v Nitře, koželužnu v Bošanech, rekonstrukci a dostavbu závodů Karlovarský porcelán ve Dvorech a Klášterci nad Ohří. Mnoho staveb projektoval i pro hlavní město Mongolska Ulánbátar, např. koželužnu hovězin, výzkumný ústav kožedělný, budovu pro výrobu obuvi, kuchyni s jídelnou pro 2000 lidí, administrativní budovu a zdravotní středisko.

     Z významných studií vyberme především Generel o.p. Svit ve Zlíně (s arch. D. Jungwirthovou), vstupní areál Svitu, přístavby zlínského gymnasia a Domu umění, sdruženou administrativní budovu na náměstí Práce ve Zlíně, rehabilitační zařízení Svitu či pavilon ARO a JIP chirurgického oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně ....   .